П Р О Т О К О Л

 

година 2021                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                             2021 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 957 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 10:32 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОБЩИНА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ, представлявана от кмета П.В.Ц. – редовно призован, се представлява от адв. Т.  Д.    с пълномощно към жалбата и от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ РЪКОВОДИТЕЛ НА НО ПО ПТС ИНТЕРРЕГ V-А РУМЪНИЯ БЪЛГАРИЯ 2014-2020 И ДД УТС ПРИ МРРБ – редовно призован, не изпраща процесуален представител.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което    

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано по жалба с правно основание чл. 145 АПК, вр. чл. 73, ал. 4 от ЗУСЕСИФ от Община – Д. Митрополия, представлявана от кмета П.Ц., подадена чрез процесуалните представители адв. М. Пенева и адв. Т. Д., преупалномощени от адв. д-во „Г.Т. К.“, против Решение  за налагане на финансова корекция по проект с рег. № 15.1.1.037 (еМS code: ROBG - 138) „ Рационализиране на трафика в трансграничната дунавска зона“, финансиран по  Програма „INTERREG V-A Румъния – България 2014- 2020“, издадено от ръководителя на Националния орган на Програмата.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба с приложени към нея писмени доказателства по опис.

ДОКЛАДВА административната преписка по издаване на оспорения административен акт, постъпила с писмо вх. рег. № 6250/01.12.2020 г. с вложени в нея писмени доказателства по опис.

ДОКЛАДВА  постъпила техническа спецификация приложена в том 2-ри в делото, с писмени доказателства по нея по опис.

ДОКЛАДВА писмен отговор от ответника постъпил с писмо вх. рег. № 6518/14.12.2020 г.

АДВ. Д.: Поддържаме жалбата срещу административния акт. Оспорваме подадения отговор. Да се приемат представените доказателства както с жалбата, така и с представената преписка.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото представените от страните писмени доказателства, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото постъпилата жалба с приложени към нея писмени доказателства по опис, административната преписка по издаване на оспорения административен акт, постъпила с писмо вх. рег. № 6250/01.12.2020 г. с вложени в нея писмени доказателства по опис, техническа спецификация приложена в том 2-ри в делото с писмени доказателства по нея по опис.

АДВ. Д.: Непосредствено преди днешното съдебно заседание извършихме справка в деловодството на Административен съд – Плевен и установихме, че административният акт, който е приложен от административния орган по преписката е с ръкописно добавени  изходящ номер и дата на негово издаване. Поради това сме приготвили становище с доказателствено искане, като молим да бъде назначена компютърна експертиза, която да установи какво е съдържанието на административния акт връчен на Община – Дона Митрополия чрез Системата за електронен обмен и съобщения и какво е съдържанието на административния акт представен от административния орган по преписката. Доказателственото искане е във връзка с твърдението в точка второ римско от нашата жалба, че актът е издаден при неспазване на законоустановената форма, а именно в него липсва посочена дата. В тази връзка представям и моля да приемете становище с приложени доказателства, както и препис за насрещна страна, макар същата да не се явява лично и да не изпраща представител. Доказателствата, които са представени със становището съставляват извлечение от Системата за електронен обмен на съобщения при жалбоподателя Община – Долна Митрополия. От тях е видно, че административният акт е връчен чрез системата без посочена дата и изходящ номер.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени доказателства, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените от процесуалния представител на жалбоподателя с молба-становище по днешното дело писмени доказателства по опис.

Съдът намира, че следва да уважи направеното искане за допускане на компютърна техническа експертиза по поставените с представената молба-становище в днешното заседание задача, с оглед обстоятелството, че се касае за изясняване достоверността на твърдение изложено в подадената жалба, и касаещо наличието на законоустановени реквизити в административния акт, който се оспорва.

С оглед горното съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА компютърна техническа експертиза, която след запознаване с материалите по делото и след проверка на Системата за електронен обмен на съобщения и проверка на място на компютърната система при Община – Долна Митрополия да даде отговор на въпросите формулирани в представената молба-становище от процесуалния представител на жалбоподателя, а именно:

Връчено ли е на Община – Долна Митрополия процесното Решение за налагане на финансова корекция чрез системата за електронен обмен на съобщения? Кой е подателят на процесното Решение за налагане на финансова корекция чрез системата за електронен обмен на съобщения?

В деня и часа на връчването на документа, представляващ Решението за налагане на финансова корекция на Община Долна Митрополия чрез системата за електронен обмен на съобщения, в съдържанието на документа посочен ли е номер и дата на издаване на административния акт.

Посочен ли е номер и дата на издаване на административния акт в преписа от Решението за налагане на финансова корекция, представен по делото от административния орган?

Съдържанието на решението за финансова корекция, приложено от Община Долна Митрополия по делото отговаря ли на съдържанието на Решението за финансова корекция, което е връчено на Община Долна Митрополия чрез системата за електронен обмен на съобщения?

УКАЗВА на жалбоподателя внасяне на депозит за изготвяне на заключението в размер на 300.00 лева, вносими в 7-мо дневен срок от днес.

НАЗНАЧАВА като вещо лице, което да изготви заключението К.Г.Т.с адрес: гр. Плевен, ул. „***

Препис от молбата-становище да бъде изпратена на ответника с приложенията към нея.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника да постави допълнителни въпроси към назначената в днешното съдебно заседание експертиза в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Съдът счита, че следва да отложи делото за нова дата с оглед уваженото доказателствено искане на жалбоподателя, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 30 март 2021 г. от 11:30 часа, за която дата и час жалбоподателят да се счита за уведомен от днес, а ответникът уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10:46 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: