ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ СЪСТАВ

На седми януари две хиляди и двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 894 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,15 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „4 МЕДИЯ“ ЕООД, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от управителя Т.И.Г..

         ОТВЕТНИКЪТ Заместник-министърът на културата, редовно уведомен по реда на чл.138 ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         Т.Г.: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         Т.Г.: По мое искане отложихте делото, за да представя едни документи с превод на български език. След като се допитах до различни фирми за превод на документи от английски език, получих много разнородни мнения. Едни твърдяха, че няма нужда от нищо друго, освен самия превод, други твърдяха, че трябва едва ли не и двете страни да отидат при нотариус и да се заверят преводите, а пък трети не бяха сигурни дали не трябва самият преводач да отиде при нотариус и да заяви, че е получил документ, на който това е оригиналния текст. Затова се свързах с лицето К. К., с който работим в Германия, и го помолих да ми издаде декларация, в която да напише, че издава продукти на „4медия“, за да ги разпространява и да изброи точно съответните продукти, които са издадени официално за света. Аз съм приготвил и приложения, за да могат тези продукти все пак да се онагледят и съм приготвил в приложението и линкове, за да може ако се наложи да се проследи тези продукти дали наистина съществуват в световното пространство под формата на дигитални сингъли. Представям документите, които ми изпрати.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства представените от управителя на жалбоподателя в днешното съдебно заседание доказателства съгласно приложен опис, а относно тяхната допустимост и относимост като доказателства, както и към предмета на спора, ще се произнесе с крайния съдебен акт.

         Т.Г.: Други доказателства няма да соча. Да се приключи делото.

         Съдът приканва управителя на жалбоподателя да представи договор с юрисконсулт, ако има такъв, предвид поисканите със списък по чл.80 от ГПК 50 лв. за юрисконсултско възнаграждение.

Т.Г.: Нямам договор с юрисконсулт, само устна консултация.

         Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

         Т.Г.: Поводът да се стигне до дело беше това, че подадох документи „4 медия“ да бъде призната за културна организация. Беше отказано. Мотивът на Министерство на културата беше, че в Търговския регистър фирмата не е регистрирана с такъв предмет на дейност, макар че знаем, че по закон винаги се написва едно „и други“ и всяка фирма може да извършва всякаква дейност, която не е забранена от закона. Това, което ме притеснява, е че Министерство на културата не направи никаква проверка, не се свърза с мен, не поиска доказателства, за да може да прецени дали дейността на фирмата е свързана със световни културни ценности, да се запознае с историята на фирмата и с продукти, които са създадени и които са разпространени извън границите на България, като по този начин се популяризира българския фолклор в света, българска електронна музика и България като страна, която произвежда музикални продукти на световно ниво. Т.к. предполагам, че и други фирми биха имали подобен проблем, ми се иска ако може по този начин да се създаде прецедент, за да може от тук нататък министерството не механично да проверява Търговския регистър за предмета на дейност, а да изисква от кандидатите доказателства за тяхната дейност и тогава да прецени дали те създават културни ценности и да прецени дали да ги впише като културна организация. Именно за това прецених, че трябва да подам тази жалба. Моля отмените отказа на зам.министъра на културата и да постанови вписване на моето дружество.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законоустановения срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,22 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: