П Р О Т О К О Л

 

година 2021                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                             2021 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 726 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ЕТ „ХАДЖИ К. ***, представлявано от Р.М.К. – уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, се представлява от адв. Д.П.преупълномощен от адв. П.А.В. – с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – СОФИЯ – уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, се представлява от ст. юрк. Д.П.– с пълномощно от днес.

         Явява се ВЕЩО ЛИЦЕ Б.Г.А..

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. П.: Да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                                     О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА представяне на изисканите от съда писмени доказателства, представени от ответника с молба вх. рег.  № 79/07.01.2021 г. –  заверено копие от бизнес план.

ДОКЛАДВА изисканите от предходно съдебно заседание писмени доказателства от трето неучастващо по делото лице, представени от Община – Кнежа с писмо вх. рег. 6498/14.12.2020 г. – по опис.

ДОКЛАДВА постъпило заключение по назначената икономическа експертиза.

АДВ. П.: Да се приемат писмените доказателства. Оттегляме направеното искане за представяне на доказателства от ДФ „Земеделие“, което е направено в предното съдебно заседание.

ЮРК. П.: Да се приемат постъпилите доказателства.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото докладваните писмени доказателства, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства, представени от ответника с молба вх. рег.  № 79/07.01.2021 г. –  заверено копие от бизнес план, изисканите от предходно съдебно заседание писмени доказателства от трето неучастващо по делото лице представени от Община – Кнежа с писмо вх. рег. 6498/14.12.2020 г. – по опис.

ПРИСТЪПВА към снемане самоличността на вещото лице.

Б.Г.А. – 54 г., неосъждана, без родство със страните. Не съм заинтересована от изхода на делото.

Съдът напомня на вещото лице наказателната отговорност по чл. 291 от НК. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

ПРИСТЪПВА към изслушване заключението на вещото лице по изготвената съдебно-икономическа експертиза.

ВЛ Б.Г.А.: Представила съм писмено заключение, което поддържам изцяло. В отговора на задача едно, във връзка с реализираните приходи за финансираната дейност съм дала два  варианта, като в единия съм отчела и приходите от услуги, вкл. и от  конферентна дейност, тъй като хотелът е кандидатствал за дейността за изграждане  към хотела и на конферентна зала и съм дала и втори вариант  общо приходи само от нощувки и от дейност на ресторант, така, както е в обжалвания акт за установяване на публично държавно вземане. По задача 2 – за процентното съотношение на приходите към посочените в бизнес плана съм отговорила за таблица 2, както е конкретния зададен въпрос на експертизата,  приходите от нощувки спрямо прогнозните приходи посочени в таблица 2 от бизнес плана  представляват 10.49 % и отново съм дала два варианта за всички приходи от подпомаганата дейност по договора. Общо приходите от подпомаганата дейност към посочените в бизнес плана в таблица 2 и таблица 3 от бизнес плана представляват 30.03 %. Във вариант 2 съм посочила приходите от нощувки и дейност ресторант, така, като е посочено в акта за установяване публично държавно вземане, което представлява 31.29 %

АДВ. П.: Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

ЮРК. П.: Нямам въпроси. Да се приеме заключението на вещото лице.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото заключението на вещото лице Б.Г.А. по изготвената икономическа експертиза.

На вещото лице да се изплати възнаграждение  в размер на 300.00 лева от внесения от жалбоподателя депозит.

АДВ. П.: Нямам други доказателствени искания. Да приключи съдебното дирене.

ЮРК. П.: Нямам други доказателствени искания. Няма да соча нови доказателства. Считаме, че спорът е изяснен. Моля да дадете ход по същество.

С оглед липсата на други доказателствени искания, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П.: Уважаеми господин председател, моля да уважите подадената жалба и да отмените обжалвания акт за установяване на публично държавно вземане от ДФ „Земеделие“. Считаме същия за неправилен, незаконосъобразен и необоснован, което се доказа от събраните по делото доказателства. Подробни съображения сме изложили в писмени бележки, които представям. Претендираме направени по делото разноски, за което представям списък.

ЮРК. П.: Уважаеми господин председател, считаме жалбата за неоснователна. Намиране оспорения акт за правилно издаден от компетентен за това орган, при спазване на процедурата по издаване и целта на закона, поради което моля същият да бъде потвърден. Подробни съображения ще изложа в писмени бележки в даден от вас подходящ срок. Относно представения списък с разноски от жалбоподателя възразяваме относно прекомерно адвокатско възнаграждение. Моля да приемете списък с разноски, като претендираме юрисконсултско възнаграждение в размер на 200.00 лева.

Съдът предоставя на процесуалния представител на ответника 10-дневен срок от днес за представяне на писмени бележки.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11:09 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: