ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На тринадесети януари две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  441 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ ТП ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрисконсулт И.М. с пълномощно по делото.    

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ „ДУНАВСКИ РАЙОН“ ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрисконсулт В.З. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Б.В. – редовно призована, явява се.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.И.С. – редовно призован, явява се.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Моля да дадете ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

С определение в предходно съдебно заседание на назначената комплексна съдебна експертиза е поставен допълнителен въпрос изрично посочен в съдебното определение, като по делото на 09.11.2020 г. е представено заключение по поставените допълнително въпроси, като е спазен регламентирания в ГПК срок.

Съдът пристъпва към разпит на вещите лица със снета по делото самоличност.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В. – Ние сме дали заключение, че са положени грижи във възможните граници, ресурси и време и са спазени технологичните и специфични изисквания на процеса по производство на тополови и върбови посадъчни материали. Аз конкретно съм разгледала счетоводните документи и съм видяла как са отчетени разходите за тези мероприятия, които са извършени. Отчетени са отделно разходи за материали, разходи за гориво, смазочни материали – масло и гориво, разходи за услуги, разходи за персонала, от които разходи за фонд „Работна заплата“ и разходи за осигуровки, както и от целия този разход за труд, които е осчетоводен, отделно има за окопаване, за пръскане с химически препарати, за торене и за фрезоване. Въз основа на тези разходи, които съм видяла в счетоводството на дружеството и броя на произведените фиданки вече съм установила една себестойност за брой от произведените фиданки, като за топола това е 1,227 лева, за върба е 0,818 лева. Това е, което аз съм видяла, че има отчетени разходи за други мероприятия.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ С. – Заедно посетихме ТП Държавно горско стопанство – Плевен, бяха ни предоставени от главния счетоводител и от юрисконсулта данни във вид на справки за труд и по-скоро счетоводна информация и мога да кажа, че няма какво да добавя освен това, че не получихте конкретна информация относно броя на извършените работи. В смисъл колко пъти е извършвано култивиране и колко пъти окопаване – брой, а имахме само обобщени справка за разходи за гориво и посадъчни материали, които бяха направени по месеци за мотофреза, предполагам, че с нея се обработва и това предполага, аз си мисля така, че всеки месец е вършена такава работа щом е изписано гориво за тази техника и също за пръскане с химически препарати. Там също намерихме конкретни дни, в които е извършена химическа защита и подхранване листно и посадъчно. Относно броя на почвообработка – култивиране не мога да посоча точен брой. Предполагам, че са правени нужните обработки, те се правят при подходящи условия, предполагам, че е имало и подходяща влажност и почвени условия за това и в крайна сметка може да се сметне, че необходимият обем от работа необходим за да се завърши процесът е извършен правилно. Спазен е технологичният процес с уточнението, че брой не мога да посоча, но за мен поне пет обработки са направени.  

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението на вещите лица.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Нямам въпроси към вещите лице. Оспорвам заключението.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението.

С оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представеното допълнително заключение към назначената комплексна съдебна експертиза, като на вещите лица да се изплати допълнително възнаграждение в размер на по 50 лева на всяко едно от тях от внесения по делото депозит.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Нямам други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Няма да соча и представям други доказателства. Нямам доказателствени искания.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото ищецът следва да бъде задължен да представи по делото данни за периода от 17.12.2012 г., когато е започнало да действа Разрешителното за водовземане № 11520142 до 12.11.2018 г. на база на извършена инвентаризация за същия този период, какъв е размерът на непокълнали тополови резници и върбови резници и какъв е размерът на бракуваните тополови и върбови фиданки за разсадник „Рибен“.

Водим от горното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ищеца, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото данни за периода от 17.12.2012 г., когато е започнало да действа Разрешителното за водовземане № 11520142 до 12.11.2018 г. на база на извършена инвентаризация за същия този период, какъв е размерът на непокълнали тополови резници и върбови резници и какъв е размерът на бракуваните тополови и върбови фиданки за разсадник „Рибен“.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 24.02.2021 г. от 11.00 часа, за която дата страните уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.41 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: